Pomemben dodatek pri strukturiranju strani – “Fraggles”

“Fraggles” so deli strani, ki so označeni z ločenimi oznakami v URLju vidnimi kot http://www.exaple.com/clanek#OZNAKA. Do nedavnega so bile skoraj nepomembne z stališča SEO, danes pa različni strokovnjaki predlagajo celo uvrstitev teh URLjev v sitemap! Do nedavna je bilo to izjemno neželeno, ker je prišlo do pojava podvojene vsebine “duplicate content”. Te težave očitno ni več, saj Google celo v svoji Search Console že javlja podatke za nekatere od teh URLjev kot samostojnih strani.

https://moz.com/blog/the-importance-of-fraggles

“Fraggles” Google podpira ze od “prazgodovine” (od leta 2009): https://googleblog.blogspot.com/2009/09/jump-to-information-you-want-right-from.html, vendar se je nedavno prikaz spremenil – ni več v ločeni vrstici, ampak je link vključen direktno v prikazan opis (descripton). Poleg tega je ta funkcionalnost res zaživela šele v zadnjem času!

O čem govorimo? Primer naše strani (https://www.storitev.com) in prikaza v Googlu:

Kako pridemo do takega rezultata:
https://www.storitev.com/avto-moto/najvaznejsi-deli-avtomobilskega-motorja/, članek vsebuje TOC (kazalo, Table Of Content):


V članku so oznake (labels) na podnaslove
https://www.storitev.com/avto-moto/najvaznejsi-deli-avtomobilskega-motorja/#Zamenjava_motorja

Kaj vse to pomeni za SEO?

Dobili smo novo orodje, ki omogoča sorazmerno enostavno razširitev nabora landing strani. S temi stranmi je pogosta težava, da je na strani neprimerno objaviti 3x skoraj enako vsebino za tri zelo sorodne besede. S tem načinom dejansko lahko naredimo iz enega članka landing za 3 ali več različnih besed, ki lahko celo rangirajo samostojno ali pa kot v zgornjem primeru kot del celote.

Priporočam da vse svoje informativne vsebine opremite tako kot kaže zgornji primer – se pravi nekje v začetku članka TOC v obliki liste (ul, ol):

<li><a href="#Keyword podnaslov">Keyword podnaslov</a></li>

Mednaslovi pa se označijo kot:

<span id="Keyword podnaslov">Keyword podnaslov</span>

Vsaka taka kombinacija je pravzaprav nov landing in nov targetiran KW!