Mobilna verzija strani in SEO

Google je že pred časom napovedal določene spremembe, ki bodo močno vplivale tudi na pozicije spletnih strani. Osnova vsega je, da po novem pozicije v iskalniku ne določa več klasična spletna stran, ki si jo uporabniki ogledujejo na računalniku (desktop različica), temveč mobilna, ki si jo ogledujejo na mobilnih telefonih ali tablicah. Sedaj je do tega prehoda prišlo in če ste opazili, da beležite padce prometa, ki so večji od klasičnega poletnega padca, je to zelo verjetno posledica napak na vaši mobilni spletni strani. Te napake večinoma niso vezane direktno na SEO parametre, ampak splošno na tehnične parametre strani.

Tehnične nastavitve in pregledi, so del nalog, ki jih morajo opraviti vzdrževalci vaše spletne strani.

Kako preveriti, če je mobilna stran v redu?

Trenutno imamo na razpolago dve brezplačni Googlovi orodji:

Mobile friendly test: https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Najpogostejše odkrite napake pri pregledih

  1. Potrditev piškotkov (cookie) preko celega zaslona telefona. Enako priporočilo velja tudi za oglase in kontaktne obrazce (pri teh je ta nasvet vprašljiv, ker se lahko zmanjša konverzija!)
  2. V mobilni verziji se ne naloži drugi nivo menuja;
  3. V mobilni verziji se ne naloži celoten footer (noga strani, na dnu), posebej del, ki vsebuje podatke o podjetju, kar zelo poslabša rezultate med lokalnimi zadetki;
  4. V mobilni verziji se ne naložijo vse slike;
  5. V mobilni verziji se ne naložijo vse javascript scripte (določene funkcionalnosti na strani lahko zaradi tega ne delujejo);
  6. V mobilni verziji se ne naloži SSL certifikat (https:// ni v zeleni barvi)
  7. Premajhne črke v mobilni verziji
  8. Večina testiranih strani je v mobilni verziji precej počasnejša od desktop verzije (posebej tiste, na katerih se ne naložijo vsi elementi). Velika razlika v hitrosti nalaganja strani med desktop in mobilno verzijo lahko pripelje do velikih padcev pozicij. Resnično toplo priporočam uporabo AMP strani, ki delovanje mobilne strani drastično pohitrijo: https://www.ampproject.org/ (plugin za WordPress – https://github.com/Automattic/amp-wp/releases/)