Googlove vremenske napovedi

V SEO poslu je Gogolova “vremenska napoved” veliko pomembnješa od prave vremenske napovedi. Zato se je pojavilo kar nekaj servisov, ki omogočajo sprotno spremljanje dogajanja v Googlovem indexu. Vse “vremenske napovedi” temeljijo na zelo enostavnem principu – objavlajo jih servisi, ki spremljajo na stotisoče, ali celo na miljone besed. “Vreme” je odvisno od števila sprememb v zadnjih urah, čimveč jih je tembolj nevihtno je vreme.

Najbolj osnovna in največkrat navajana Googlova “vremenska napoved” za zadnjih 30 dni se nahaja na strani MOZ.com.
https://moz.com/mozcast/
Težava pri tej napovedi je, da je omejena na zadnjih 30 dni, in s tem onemogoča primerjavo z večjimi “neurji” v preteklosti.

Težavo MOZ napovedi odpravlja Algoroo, saj omogoča sledenje sprememb za daljše časovno obdobje. Grafa prikazujeta vreme za zadnjih 90 dni in od začetka leta 2015.
https://algoroo.com/

Semrush spremlja spremembe po kategorijah, kar je izjemno koristna informacija, saj so občasno targetirani prav posamezni segmenti/kategorije indexa.
https://www.semrush.com/sensor/

Zanimiv dodatek dodaja tudi RankRanger, omogoča namreč sledenje spremembam na nivoju posameznih držav. Večina sprememb Googlovega algoritma je najprej uvedena v Združenih državah Amerike, Evropo večina sprememb “zadane” z nekajdnevno zamudo. Nekatere spremembe so istočasne za vse države, za nekatere pa traja tudi mesece, da se pojavijo (so uvedene) v drugih državah.
https://www.rankranger.com/google-serp-features

“Gainers and losers” po državah – rezultati po domenah – Searchmetrics:
https://suite.searchmetrics.com/en/research

Za dodatek še sledenje spremebam v Bingu – za Slovenijo to ni pomembno, v ameriki pa ima Bing vseeno pomemben delež na trgu iskalnikov.
https://serpmetrics.com/flux/

———-
Z zakasnitivijo se “neurja” prikazejo na lista sprememb Googlovega algoritma (potrheno/nepotrjeno).
https://moz.com/google-algorithm-change